Novi Sad
25.08.2023.
19:57 > 20:07
Novosađani i Novosađanke svih uzrasta odvozali su novu Kritičnu masu, protestnu vožnju bicikala koja je ovog puta posvećena lošim izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja.
  • Vlada

    28.08.2023 09:56
    Način da se poveća bezbednost u saobraćaju je postao bolno jasan. Svaki vozač na ponovno polaganje, i kad im se na raskrsnici ukrsti putanja s biciklistom, da ih instruktor pita kojom brzinom se kreće. Ako odgovori "40 km na sat", instruktor ga vozi kući, dozvola ide u fijoku a on nikad više za volan.

    Do Nove godine ćemo imati 90% manje nezgoda.
  • NS1

    28.08.2023 09:19
    Biti biciklista u Novom Sadu je bilo i uvek ce biti kul.
  • LeeManChan

    28.08.2023 02:28
    Opa
    Vidi vidi . Nekad sam bio medju retkima koji je kritikovao ovu skupinu , koja lagano izrasta u opasnu ideolośku organizaciju . Ali , gle zgode! Malo afirmativnih komentara , a gomila gnevnih kritika . Sasvim logično, očekivano . Sindrom razmaženog deteta. U ime ekologije , zdrave ŽS, bla,bla debelo se iślo niz dlaku “pedalaśima” . Sve može, kontrola-nula . Isto je i s peśacima. E sad kad su počeli ne samo da stradaju, nego da gaze ljude po trotoarima , (usput ih besno psujuću što Njihovom Veličanstvu ne oslobodiśe pute) - okrenuo se ćurak naopako. Pa je ( napojmljivo!!) čak i MUP morao da udari jednu akciju …
    A nekad - predjeś bajso preko SPENS-a - odoše ventili. A Zmaj Jovina je bila ultimativni izazov .
    A sad ?
  • LeeManChan

    28.08.2023 02:16
    Zakon
    Delimično se slazem sa Kritičnim, a to je da predlog dopune ZoBS nije dobar . I tu je kraj slaganja. Nije dobar , jer je morao biti oštriji! Prema rečima načelnika MUP-a, broj stradalih biciklusta je visok, i moralo se reagovati . Zapravo , broj stradalih je vrlo nizak , jer da mi vozači ne čuvamo bicikliste ( da ne kažem težu reč) od njih samih , ovaj broj bi bi bar 10 puta veći . Dati nekome apsolutno pravo da radi šta hoće, da bude izuzet od kontrole i kazne, to je nedopustivo , a evo i opasno. A šta he zakon morao da uvede : prvo min.polaganje PSP. Neki biciklisti nisu ni svesni šta rade. Kad im svirneš , brecaju se i divljaju. Dalje, oprema : prskuk i kaciga . Letos gkedam u Istri, stranci svi nose kacige. A vozaju se stazom uz more! Dalje : oprema. Ako nama gledaju u pepeljaru, onda ‘moraju biti obavezni: blatobranj, lancobrani, zvonce, svetla. Takodje , jako je važno regulisati brzinu bicikala na prelazu. Jer . Jako je teško uočiti “bolida” koji leči kompleks Valentina Rosija, pa ti bez kočenja uleće iz mrtvog ugla , sa 40 na sat!
  • Komšija

    27.08.2023 11:38
    @Vladan

    Ne primaj se, oslobodioče grada. Da hvatanje na tablice radi posao, ne bi nas hiljade idiota za volanom svaki dan terorisalo u sobraćaju.
  • Starosadjanin

    26.08.2023 23:16
    Predivne slike sa danasnje voznje biciklista iz mog grada,treba ih vise podrzati a ne kaznjavati,dostavljaci hrane na biciklima su bahati a ne ova gospodja sa bebom i ova deca.
  • Vladan

    26.08.2023 11:43
    Polaganje za PSP
    Uh kako bih im uveo polaganje, a bogme i tablice za biciklove. Tablice im ne bih naplacivao, ali brate, kad udare nekog da se zna identitet na koga je registrovan glupi bicikl , kad prodju na crveno, da im stigne kazna na kucnu adresu…

    Ucestovanje u saobracaju mora da vuce i neku odgovornost …
  • Sasa

    26.08.2023 07:31
    Bici
    Trotinet ima neuporedivo m anje nego pre par godina jer su verovatno pocrkale baterije. To je dobro jer je to najopasnije postojeće vozilo za sve učesnike. Pojavili su se el. Bicikli kod dostavljača koji voze najbahatije moguće što postoji, Recimo ulaženje u kontra smer na raskrsnici po dijagonali za 35 na sat sa tim jadnim disk kočnicama. Taj manevar do sad nikad nije vičan po putevima. Onu trojicu koji godinama voze nazadnjaka kroz gužvu u zmaj jovinoj odma pohapsiti za nasilniku vožnju
  • U maniru

    26.08.2023 07:30
    sns , nsbi samo zahteva nekva neosnovana prava i slobode, dok sa druge strane ne preduzima apsolutno ništa po pitanju edukacije o opštim propisima u saobracaju. Imamo situaciju da mali broj biciklista koji su ujedno i vozači motornih vozila se ponašaju u skladu sa propisima i veliki broj onih čije je znanje svedeno na okretanje pedala. Svidjalo vam se ili ne prava i slobode ne mogu se dobiti bez odgovornosti ma koliko se trudili da glumite Amsterdam.
  • V5

    26.08.2023 07:11
    Za početak
    Bicikli i trotineti su opasni i za one koji ih voze i za pešake. Ne smeju koristiti trotoare niti smetati četvorotočkašima.
  • Penzioner

    26.08.2023 06:11
    Pravila vožnje
    Sve će biti po starom. Doneće se propis, a bahata vožnja trotoarima i pešačkim prelazima ostaće i dalje. Koja brzina hoda, pa to su slalomi u punoj brzini. Ko gura bicikl na pešačkom prelazu. Užas na ulicama.
  • Rog

    26.08.2023 05:33
    Kako ide prikupljanje kapilarnih glasova?
  • STOP SNSPINK NASILJU

    26.08.2023 01:21
    SNS NBI mlati praznu slamu, a za to vreme je NS postao grad polovnih krseva, sto automobila, sto motocikala. NS je na dlaku da postane "beograd II".
  • Лиманац

    26.08.2023 00:40
    „Новосадска бициклистичка иницијатива” или „Новосадска тротинеташка иницијатива”?

    Апсолутно подржавам предлоге законодавца у вези са електричним тротинетима. Доста су грађани трпели терор бахатих возача тротинета. Поред тога, време је да „Иницијатива” едукује бициклисте о правилима саобраћаја и понашању у саобраћају. Новосадски бициклисти имају хроничан недостатак саобраћајне културе, част изузецима.
  • NS

    25.08.2023 23:38
    Dosadni ste vise sa zahtevima i prelazite granice pristojnosti kao ucesnici saobracaja.Edukacija o ponasanju u saobracaju vam.je ravna nuli a o bezobrazluku da ne pricamo.Voznja u suprotnom smeru u jednosmernim ulicama, voznja u pesackim zonama ...da li ste vi normalni????
  • /

    25.08.2023 22:17
    /
    kada se sretnu dvoje biciklista ni jedan ne poznaje pravilo desne strane.
    nauci ih barem tome
  • Nn

    25.08.2023 21:17
    Puna podrška, nadam se da ću uspeti priključiti se za sledeći
  • Dudarim II

    25.08.2023 21:08
    Kao i sve kod vas…
    Ok su vam neki zahtevi i sasvim logični, ali predlažem da krenete prvo u edukaciju vaših drugara, među njima su i moja deca, tako da nisam protiv biciklista, kakva crna vož ja u kontra smeru, prvo da naučite razliku između trotoara, bici staze, kolovoza, pršačkog prelaza, znakova poput onog crvenog “stop”… samim tim će te edukovati i buduće vozače automobila i pomoći im da budu svesniji… i pešačk zona je pešačka zona, guraj bicikli…
  • Ne zagadjujete

    25.08.2023 21:01
    vazduh, ali neznanjem i nepoštovanjem propisa, bezobrazlukom i te kako ste dali najveci doprinos zagadjenju opšte atmosfere u saobracaju. Na čiji račun pravdajuci se ekologijom tražite toliku slobodu i prostor? Ne na račun vozača automobila vec na račun pešaka oduzimate i maloj deci prostor za kretanje trotoarom. Da li je oduzimanje prostora i slobode drugima takodje u ekološkom duhu?
  • Pan 5er

    25.08.2023 20:46
    Ako niste sigurni gde su vam deca, proverite u Beogradu. Sve su uzeli.
  • sokoćalo

    25.08.2023 20:34
    pogresili ste protest!
  • Andrash

    25.08.2023 20:30
    Kacige
    Ima li makar 5% od njih zaštitnu kacigu na glavi?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna